Vleermuizenbestrijding

Het zijn natuurlijk prachtige beestjes die veel nut hebben in het natuurlijke evenwicht, maar vleermuizen kunnen ook voor flink wat overlast zorgen. Stankoverlast, geluidsoverlast en het overbrengen van ziektes behoren allemaal tot de vervelende eigenschappen die vleermuizen met zich mee kunnen brengen. Vleermuizen bestrijden is een klus die je maar beter kan overlaten aan de expert; als beschermde diersoort mag je ze niet vangen of doden, maar gelukkig hebben we genoeg manieren om te voorkomen dat vleermuizen je tot last zijn.

Waarom verjagen van vleermuizen?

Wie ‘s avonds in de tuin zit, heeft een goede kans om ze te zien: vleermuizen. Het zijn de enige vliegende zoogdieren en dienen een groot nut. Vleermuizen vangen insecten en houden de populatie muggen en andere veroorzakers van overlast op die manier in toom. Echter, zo nuttig als ze zijn, kunnen ze ook voor veel overlast zorgen. Daarom is vleermuizen bestrijden een klus waar we regelmatig voor worden gevraagd. En omdat de vleermuis beschermd is, moeten we dit zorgvuldig doen en werken we eerder als vleermuis verjager. Maar welke vormen van overlast kan je krijgen van deze beestjes?

Stankoverlast

Een van de belangrijkste vormen van overlast heeft te maken met de stank die de vleermuizen met zich meebrengen. Als ze zich eenmaal in de spouwmuur of op een zolder hebben gevestigd, ga je dit vanzelf ruiken. Vleermuizen doen hun behoefte waar ze rusten en na verloop van tijd stapelt dit zich op. Deze stankoverlast zorgt ervoor dat je echt moet ingrijpen.

Geluidsoverlast

Vleermuizen bestrijden heeft vaak ook te maken met het verhelpen van geluidsoverlast. Hebben vleermuizen zich eenmaal in je woning gevestigd, dan ga je dit horen. Niet omdat ze zitten te knagen, maar gewoon omdat een grotere groep vleermuizen bepaald niet geruisloos is. Omdat het insecteneters zijn slopen ze gelukkig niets aan je woning, de overlast zit hem vooral in het geluid en de stank.

Het overbrengen van ziektes

Net zoals zoveel plaagdieren, kunnen ook vleermuizen ziektes overbrengen. Dit is zeldzaam, maar als het gebeurt moet je als de wiedeweerga actie ondernemen. Vleermuizen kunnen bijvoorbeeld rabiës - hondsdolheid - overdragen. Wie gebeten wordt door een vleermuis zal direct contact op moeten nemen met de huisarts, maar gelukkig gebeurt dit bijna nooit. Toch is het slim om het contact met vleermuizen altijd te vermijden.

Vleermuizen bestrijden is nodig zodat er geen ziektes worden overgebracht

Waar vestigen vleermuizen zich?

Vleermuizen kunnen door kleine kiertjes en zullen zich graag vestigen op een rustige plek. Hier kunnen ze overdag in alle stilte wachten tot de zon ondergaat. Vleermuizen maken zelf hun onderkomen niet, maar zoeken juist naar een bestaande ruimte die aan hun wensen voldoet. Vleermuizen verjagen in huis doen we dan ook vaak in de spouwmuur, onder dakpannen of tussen gevelbeplatingen. Dit zijn vaak plekken waar ruimte genoeg is en waar de vleermuizen in alle rust zich terug kunnen trekken.

Vleermuizen in huis verjagen, hoe doen we dat?

Net als steenmarters, zijn vleermuizen beschermd. Dat houdt in dat ze niet gedood of gevangen mogen worden en dat de bestrijding ervan vooral gebeurt door ze te verjagen en te voorkomen dat ze terugkomen. Ook dat is aan regels gebonden; de rustplaats van een vleermuis mag bijvoorbeeld niet verstoord of vernield worden. Wat we daarom doen, is dat we wachten totdat alle vleermuizen uitgevlogen zijn. Vervolgens worden alle invliegopeningen gedicht, zodat de vleermuizen niet opnieuw je woning kunnen betreden.

Voorkomen is altijd beter dan genezen

Vleermuizen in huis verjagen is een ding, maar het is natuurlijk altijd beter om te voorkomen dat ze je huis zien als een fijne plek om zich te vestigen. Daarom is voorkomen altijd beter dan genezen. Dit geldt voor alle vormen van plaagdierbestrijding en het is bij vleermuizen niet anders. Door invliegopeningen te dichten, krijgen de vleermuizen geen kans om je woning te betreden zich te vestigen en hoef je niet bang te zijn dat je te maken krijgt met de geluids- en stankoverlast die ze met zich meebrengen. Door ze te weren dwing je de vleermuizen om een betere plek te vinden en verstoor je ze niet.

Wering van vleermuizen met Michel Klein Plaagdierbeheer

Bij Michel Klein Plaagdierbeheer hebben we veel ervaring met het weren van vleermuizen. Vleermuizen verjagen uit de spouwmuur, of juist van onder een dak, is iets wat we heel regelmatig doen en zodoende weten we precies waar we op moeten letten. We inspecteren het gebouw waar de vleermuizen zich in bevinden grondig en dichten alle gaten en kieren die deze beestjes gebruiken om zich naar binnen te werken. Op die manier ben je ze snel definitief kwijt en worden de vleermuizen geen kwaad gedaan. Het enige wat zij moeten doen, is het vinden van een nieuwe vestigingsplek en met een beetje geluk vormen ze op hun nieuwe plek helemaal geen overlast.

Vragen? Neem contact met ons op

Heb je vragen over vleermuizen bestrijden in huis of vleermuizen verjagen? Neem dan vooral contact met ons op. We helpen je met het weren van deze beestjes en zorgen ervoor dat je ze niet meer terug komen. En heb je andere plaagdieren waar je vanaf wilt? Ook dan zijn we je graag van dienst. Denk aan steenmarterbestrijding, muizenbestrijdingrattenbestrijding, mollenbestrijding of de bestrijding van vliegende insecten, we doen het allemaal. En zijn de dieren beschermd, zoals bijvoorbeeld de steenmarter? Dan zorgen we ervoor dat ze geweerd worden en genoodzaakt zijn om hun heil elders te zoeken. Op die manier wordt ze geen haar gekrenkt, maar besluiten ze wel om jouw woning te verlaten en verdwijnt zodoende de overlast die je van deze dieren hebt. En moeten we de dieren wel uitschakelen, dan doen we dit zo humaan mogelijk. Onnodig lijden willen we altijd uit de weg gaan en effectief en snel bestrijden is waar we voor staan.