Houtwormbestrijding

Heb jij zaagsel gevonden onder jouw houtwerk en zie je boorgaatjes zitten zonder dat je hebt geklust? Dat betekent dat je houtworm hebt. Voorkom verdere houtschade dankzij houtwormbestrijding door Michel Klein Plaagdierbeheer. Houtworm laten bestrijden scheelt een hoop tijd en houdt jouw houtwerk langer goed.

Houtworm herkennen

Houtworm herkennen gaat het makkelijkst als er zaagsel onder het houtwerk te vinden is. Dit betekent namelijk dat een larve zich een weg door het hout probeert te boren. Dit zaagsel onder het hout is echter helemaal geen zaagsel, maar boormeel. Boormeel van houtworm bestaat voornamelijk uit uitwerpselen van de houtwormlarve. Bij houtwormbestrijding is het belangrijk om de eitjes en deze larven goed te doden, anders blijft het probleem aanhouden. Als de larve na drie jaar volgroeid is, zal het zichzelf een weg boren uit het hout. Daardoor worden de kleine gaatjes vooral goed zichtbaar in het hout. Deze gaatjes zijn een andere manier waarop je houtworm kunt herkennen. Zie je dus ineens wat gaatjes ontstaan in jouw houtwerk? Dan is het tijd voor houtwormbestrijding.

Niet zeker of je houtworm hebt? Wij helpen ook bij houtworm herkennen. Neem vooral contact op. Wij zijn ook via WhatsApp bereikbaar.

Houtworm herkennen doe je aan zaagsel onder hout en gaatjes in het hout.

Wat is houtworm?

Houtworm is eigenlijk een verzamelnaam voor de larven van verschillende kevers. Deze kevers leggen hun eitjes in naden of spleten van houtwerk. Dit kunnen ook oude boorgaten zijn die niet goed zijn gedicht. Het beste middel tegen houtworm is dus goed afdichten van gaten in je houtwerk en vaak controleren of het hout ergens begint te splijten of dat er kieren in het hout zitten. Ook kun je letten op de vochtigheid van het hout. Houtwormbestrijding is namelijk het vaakst nodig bij hout dat in vochtige omgevingen staat, zoals bijvoorbeeld houten kozijnen of houten schuurtjes. Houtwerk in huis kan makkelijker beschermd worden door goed te ventileren, het hout droog te houden en een goede beits- of laklaag op het houtwerk te schilderen.

De volgende kevers zorgen voor problemen in uw houtwerk:

  • De gewone en de grote houtwormkever: Dit zijn bruine kevertjes van ongeveer 2,5 tot 8 mm lang. De grote houtwormkever heeft geelachtige spikkeltjes op het schildje.
  • De huisboktor: Deze tor is te herkennen aan een extra stukje lijf tussen het grote lijfje en het kopje. Ze zijn dan ook een stukje groter dan de houtwormkever, ze worden namelijk tussen de 10 en 25 mm. Ze zijn grijs, zwart en soms donkerbruin.
  • De spinthoutkever: De spinthoutkever wordt tussen de 2 en 7 mm lang. Ze hebben een kleurvariatie van roodbruin tot zwart en hebben pootjes die wat verder uit elkaar staan.

De houtwormkever bestrijden zal het hardst nodig zijn bij onbewerkt spinthout en zachthout. Spinthout is het hout dat tussen de boomschors en de boom kern zit. Bij spinthout zul je waarschijnlijk eerder de houtwormkever moeten bestrijden. Houtworm kan in elk soort hout voorkomen. Zacht hout heeft voor veel houtwormkevers de voorkeur, omdat hun larven hier gemakkelijk doorheen kunnen boren. De larven van de houtwormen zijn langer dan ze zullen zijn als ze eenmaal volgroeid zijn tot kever.

De larve van de houtwormkever bestrijden is heel belangrijk.

Het probleem van houtworm schade

Houtwormbestrijding moet snel aangepakt worden, omdat de structuur van je houtwerk flink wordt aangetast. Het houtwerk verzwakt enorm en het neemt meer vocht op, waardoor het minder goed isoleert en sneller rot. Vooral bij onbewerkt hout zal houtwormbestrijding nodig zijn, omdat dit vaak al minder goed beschermd is. Naast de minderende kwaliteit van het hout, ziet houtwerk er ook minder mooi uit, doordat de houtwormkevers gaten achterlaten wanneer ze uitvliegen.

Wil jij jouw houtworm laten bestrijden? Neem contact met ons op om te kijken naar de mogelijkheden.

Welk houtworm bestrijdingsmiddel is het beste?

Er zijn verschillende manieren van houtwormbestrijding. De houtwormkever bestrijden lukt bij een temperatuur van -20 graden celsius. Toch is het ingewikkeld om dit houtworm bestrijdingsmiddel toe te passen, omdat het aangetaste houtwerk twee weken lang in een temperatuur van -20 graden celcius moet staan. Daar tegenover staat dat de houtwormkever ook te bestrijden is met hitte. Hiervoor moet het houtwerk slechts een half uur verhit worden tot 55 graden celsius. Hierbij moet je wel goed opletten dat jouw houtwerk dit aankan en niet per ongeluk in de brand vliegt. Ook als het om bewerkt hout gaat, is het belangrijk om eerst te controleren of deze stoffen tegen verhitting kunnen.

Houtworm laten bestrijden

Het is een stuk makkelijk om houtworm te laten bestrijden door een professional. Hierdoor gebeurt het in één keer goed én dit scheelt jou een hoop tijd en moeite. Michel Klein Plaagdierbeheer gebruikt een houtworm bestrijdingsmiddel dat op schoon hout wordt toegepast. Het houtworm bestrijdingsmiddel kan niet voldoende in hout trekken waar een verf- of laklaag overheen zit. Hierdoor verliest het aan werking. Voor de beste houtwormbestrijding maak je het houtwerk dus eerst goed schoon, waarna je de houtworm kunt laten bestrijden door Michel Klein Plaagdierbeheer.

Simpelweg zelf de larven weghalen uit het hout is niet te doen. Waarschijnlijk mis je een hoop larven die dieper in het hout zitten en de eitjes zijn met het blote oog niet goed zichtbaar. Deze moeten uit het hout om houtworm goed te bestrijden. De houtwormbestrijding op jezelf nemen is dus erg ingewikkeld en vraagt meer werk dan het lijkt. Daarnaast biedt de houtwormbestrijding van Michel Klein Plaagdierbeheer een langdurige bescherming tegen houtworm.

Ongediertebestrijding

Bij ongediertebestrijding is het belangrijk dat dit goed wordt aangepakt door iemand die er verstand van heeft. Houtwormbestrijding moet grondig aangepakt worden om terugkeren van de houtwormkever te voorkomen. Bij Michel Klein Plaagdierbeheer beschikken we over de beste middelen tegen allerlei verschillende ongedierte plagen. Zo bieden we hulp bij houtwormbestrijding, maar ook bij mollenbestrijding, wespenbestrijding en nog vele andere vormen van ongediertebestrijding. Wil jij jouw houtworm laten bestrijden? Dan weet je met Michel Klein Plaagdierbeheer zeker dat je snel en gemakkelijk van je ongedierteplaag af bent.